İçindekiler
Lezzetli bir et yemeği hazırlamak için et pişirme yöntemlerini ve et pişirme derecelerini iyi bilmek gerekir. Gelin uluslararası et pişirme tekniklerine birlikte göz atalım. Vücuda bir çok faydası olan etler, çok özenle pişirme işleminden geçmesi gerekmektedir.
Kırmızı etlerin bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Etlerin dinlendikten sonra pişmesi her zaman daha lezzetli olmasına olanak sağlamaktadır. Marine sosunda bekletilen etlerin marine edilmeyen etten daha yumuşak ve lezzetli olmaktadır ayrıca daha hızlı pişmektedir. Et pişirme yöntemleri bir yana eti marine etmekte çok önemlidir.
Eti pişirirken kullandığınız tavada pişirme sürenize etki etmektedir. Isıyı sabit tutmak çok önemlidir ve eti yakmamak için et pişirme derecelerine de hakim olmalısınız. Aklınızdaki pek çok sorunun cevabını Et Pişirme Yöntemleri adlı yazımızda bulabileceksiniz.
Et Pişirme Dereceleri
İnsan vücuduna birçok vitamin ve mineral gereklidir ve bunlar kırmızı etin içinde bolca bulunmaktadır. Uzmanların insan vücudu için tüketmesini tavsiye ettiği besinler arasında ilk sırada yer alan besin ettir. Etlerin özenle ve profesyonelce pişirilmesi gerekmektedir.
Uluslararası et pişirme dereceleri mutfak alanında bilinen en net bilgidir. Etin nasıl istendiğine göre dakika hesabı yapılarak etleri mühürlenir. Şimdi Anıt Eğitim olarak Et Pişirme Yöntemleri adlı yazımızda sizlere, et pişirme derecelerini İngilizce başlıkları ve Türkçe açıklamalarını vereceğiz. Bir restorana gittiğinizde menülerde et yemeklerinin yanında bazı İngilizce kelimeleri gördüğünüzde etin ne kadar piştiğini anlayacaksınız. Et Pişirme Yöntemleri 5 farklı başlıkta açıklayacağız.
Az Pişmiş – Rare
Yüksek ısı ile birlikte eti çok kısa sürede pişirme yöntemidir. Tahmini ortalama süre etin her iki yüzeyinin de yüksek ısıda 1 dakika kalmasıdır. Bu yöntemle et iki defa mühürlenir, eti biraz kanlı yemek isteyenler için en uygun seçenektir.
1 dakika et mühürlenir, etin yumuşak bir kıvam almasını sağlamak için pişirme sıcaklığında ortalama 5 dakika dinlendirilir. Eti kestiğinizde dışının kahve içinin ise kırmızı renkte olduğu görürsünüz. Bu yöntem için ısı 40 derece civarında olması daha uygundur. Az pişmiş etin iç sıcaklığı 30-51 °C arasında olması tavsiye edilir.
Az ve Orta Pişmiş – Medium Rare
Pişirme süresinin sonunda etin iç rengi pembeye dönmektedir. Yüksek ısıda ısınmış tavanın içinde eti her iki tarafın da yaklaşık 90 saniye boyunca mühürlenmesi için beklenir. 2 kez mühürledikten sonra etin dinlenmesi gerekmektedir. Kesildiğinde, bifteğin rengi dış kısmı kahverengiden orta kısımları pembe ve iç kısmı kanlı kırmızıya doğru değişmiş olması gerekmektedir. Az – orta pişmiş bir et için sıcaklık ortalaması 50 derece olmalıdır.
Orta Pişmiş – Medium
Orta derece et pişirmek isteyenler için bifteğin iki tarafını da yaklaşık 4 dakika civarında mühürlemen gerekli. Bifteği kestiğinde sadece 4/1 inin pembe kaldığını diğer tarafların daha yoğun şekilde piştiğini kahverengi rengi aldığını görebilirsin. Orta pişmiş bifteğin iç sıcaklığı 63-68 °C arasında olmaktadır.
Toplamda 8 dakika pişen eti kestiğinizde biraz ıslak ve hafif pembe görünmektedir. Etin lezzetini veren içindeki suyu akıtmamak için pişirme esnasında çatal bıçak gibi ete zarar verecek araç kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Orta pişmiş bir et elde etmek istiyorsanız etiniz 50 derecenin altında pişmemelidir. 52 derece olmalıdır.
Orta İyi Pişmiş – Medium Well
Pişirme süresinin eti daha iyi pişmiş şekilde sevenler için tavsiye edilir. Öncelik olarak tavayı iyice kızdırmalısınız. Isınan tavaya veya ızgaraya etin her yüzeyini 2 defa olacak şekilde yaklaşık 2.5 dakika pişirin. Yani bir yüzü 5 dakika diğer yüzü 5 dakika olmak üzere toplam 10 dakika pişmesi gerekmektedir.
Bu pişirme tekniğinde, et biraz nemlidir ve kestiğinizde pembe renk göremezsiniz. Açık kahve rengi tonlarında, yumuşak ve nemli bir et elde edilmektedir. Orta ve iyi pişmiş bir etin iç sıcaklığı ortalama 72 ile 77 derece arasında olması önerilir.
İyi Pişmiş – Well Done
Etlerin her iki tarafını da 6 dakika kızgın tavada pişirilir. İyi pişen etin dış kısımda koyu renk görünür ve içi açık kahverengi rengini alır. Ülkemizde en çok sevilen bu pişirme yöntemi aslında eti kurutur. İyi pişmiş etin iç sıcaklık 77 °C civarında olur. Eti kanlı yiyemeyenler için et çok iyi pişmelidir. Sizlere tavsiyemiz well done tekniği ile pişirilmiş ettir. Etin tavada kalma süresi ortalama 12 dakika olarak önerilmektedir.
Aşçılar tarafından bu pişirme tekniği çok önerilmemektedir. Et ne kadar pişerse besin değeri o kadar düşer görüşünde olanlar bu yöntemi istemezler. Pişirme bittiğinde etin yüzeyinde pembelik kalmaz. Etin çok iyi pişmesi için yüksek sıcaklık şartlarının sağlanması gerekmektedir. İyi pişmiş bir etin iç sıcaklığı 70 dereceden aşağı olmamalıdır.
Aşçılık Kursu Anıt Eğitim
Et Pişirme Yöntemleri yazımızda bahsettiğimiz ayrıntılar ve çok daha fazlasını aşçılık kursumuz sayesinde öğrenebilirsiniz. Bu kurs ile Et Pişirme Yöntemlerini ve çok daha fazlasına hakim olacaksınız. Kazanacağınız bilgi, beceriler ve deneyimler sayesinde gündelik hayatınızda çok lezzetli yemekler yapabileceksiniz. Et Pişirme Yöntemleri sorusu artık sizin için küçük bir soru haline gelecektir. Evinizde artık bir aşçının yemekleri pişecek ve evinizde çok lezzetli yemekler olacak.
Ankara Aşçılık Kursu Anıt Eğitim ayrıcalığı ile MEB onaylı Aşçılık Belgesi alamaya hak kazanacaksınız. 10 kişilik sınıflarda modern eğitimler, esnek saatler avantajı, gibi size bir çok faydası olacaktır. Aşçılık kursu gibi bir çok eğitimimizi görmek için eğitimler sayfamıza gidebilirsiniz.