İçindekiler
Vegan beslenme günümüzde önemli bir noktada yer alıyor. Bu yüzden sizlere bu yazmızda veganlardan bahsedeceğiz. Vegan ve vejetaryanlık arasındaki farklar? Vegan beslenmenin faydaları ve zararları ? Spor yaparken vegan beslenme olur mu? Vegan beslenme türleri nelerdir? gibi soruların cevabını size vereceğiz. Peki, vegan beslenme nedir?
Vegan beslenme nedir sorusunun cevabı ise hayvansal ürünleri tüketmeyi tamamen dışlayan bir beslenme tarzıdır. Bu yaklaşım ile et, balık, süt ürünleri, yumurta ve diğer hayvansal kaynaklı gıdaların tümünün tüketimini reddetmektedirler. Bunun yerine bitkisel besinleri tercih ederler. Temel amaçları hayvanlara duydukları saygı ve çevresel sürdürülebilirlik kaygılarıdır.
Vegan ve Vejetaryanlık Arasındaki Farklar
Veganlık ve vejetaryanlık hayvansal ürün tüketimini sınırlayan veya yasaklayan beslenme tarzları olarak bilinirler.
Vegan beslenme tarzında hayvan kaynaklı tüm ürünleri yasaklarlar. Et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynaklarının yanı sıra süt ürünleri, yumurta ve bal gibi ürünleri de yemezler. Veganlar, bitkisel bazlı besinlerle beslenirken, aynı zamanda giyim ve kozmetik ürünlerinde de hayvanlar üzerinde test edilmemiş veya hayvansal içerikli ürünleri tercih etmezler.
Vejetaryan beslenme tarzında et tüketimi sınırlanmaktadır. Vejetaryanlar, et ürünlerini yemezken, süt ürünleri, yumurta, bal gibi diğer hayvansal ürünleri tüketebilirler. Bu yeme tarzının da alt kategorileri bulunur. Lakto-vejetaryanlar süt ürünleri tüketirken, ovo-vejetaryanlar yumurta da yer.
Vegan Beslenmenin Faydaları ?
Vegan beslenme nedir diyen insanlar veganlığın faydalarını da merak etmektedir. Vegan beslenme, doymuş yağ içeriği düşük olan besinlerle beslendiği için kalp sağlığını destekleyebilir. Hayvansal yağların ve kolesterolden zengin gıdaların tüketimi az olduğu için kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Lif bakımından zengin bitkisel besinler, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilirler.
Vegan beslenme, lif ve kompleks karbonhidratları bol miktarda içermektedir. Bu, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabilmektedir ve tip 2 diyabet hastalarına iyi gelebilir. Lif, kan şekerinin yavaşça yükselmesine yardımcı olur
Vegan beslenme, sağlık ve etik kaygıları bir araya getiren beslenme tarzıdır. Doğru planlandığında veya uzmandan destek alındığında vegan beslenme sağlığı destekleyebilir, kilo kontrolünü kolaylaştırabilir
Vegan Beslenmenin Zararları
Vegan beslenme nedir sorusunu soran bir çok insan bununla beraber vegan beslenmenin zararları sorusunuda sormaktadır. Birçok insan için sağlık ve çevresel kaygıları karşılamak için tercih edilen beslenme tarzı veganlık, dengeli ve bilinçli bir şekilde uygulanmadığı taktirde bazı potansiyel riskleri beraberinde getirebilir.
- Vegan beslenme tarzı hayvansal kaynaklı proteinleri yasakladığı için protein eksikliği riski taşır.
- B12 vitamini, hayvansal kaynaklarda bulunan bir besin maddesidir. Sinir sistemi sağlığı için oldukça önemlidir. Veganların bir kısmında B12 vitamini eksikliği vardır. Çünkü bu vitamini yalnızca hayvansal ürünlerden elde edilmektedir.
- Vücut için gerekli olan demiri hayvansal kaynaklardan elde edemeyen veganlar, bitkisel demir kaynaklarına yönelmelidir.
- Kalsiyum, kemik sağlığı için oldukça önemlidir. Veganlar, süt ürünleri tüketmediği için kalsiyum eksikliği riski taşıyabilirler
- Omega-3 yağ asitleri, beyin sağlığı ve inflamasyonun kontrolü için önemlidir. Genellikle balıkta bulunurlar, bu nedenle veganlar omega-3 eksikliği riski taşırlar
Vegan Beslenme Türleri Nelerdir
Vegan beslenme nedir sorusunu soran insanların genelde sorduğu diğer soru vegan beslenme türleri nelerdir oluyor. Bunun başlıca sebebi ise bazılarının yumurta yerken, bazılarının yememesi gibi bir çok farklı vegan türünün olmasından kaynaklıdır. Hayvansal kaynaklı ürünleri tüketmeyi yasaklayanlara vegan kısıtlayanlara ise vejeteryan beslenme denir. Ancak, vegan beslenme altında birçok farklı yaklaşım ve tercih bulunmaktadır. İşte farklı vegan beslenme türlerinden bazıları:
1. Tam Vegan: Tam veganlar, hayvansal ürünleri her türlü yiyecek ve içecekte tamamen dışlarlar. Et, süt ürünleri, yumurta, bal ve diğer hayvansal içerikli ürünleri tüketmezler.
2. Bitkisel Bazlı Beslenme: Bu yaklaşım, tamamen vegan olmayı gerektirmez, ancak hayvansal ürünleri tüketimi çok az miktardadır. Bu beslenme türünde bitkisel kaynaklı yiyecekler önceliklidir, ancak ara sıra hayvansal ürünler de tüketilebilir.
3. Çiğ Vegan Beslenme: Çiğ veganlar, yiyecekleri 42°C’nin (108°F) üzerinde ısıtmadan tüketirler. Bu yaklaşımın sebebi ise besin değerini korumaktır. Meyve, sebze, kuruyemişler, tohumlar ve yeşil yapraklı sebzeler çiğ beslenmenin temelini oluşturur.
4. Gluten-Free Vegan Beslenme: Bu beslenme türü, hem vegan hem de gluten içermeyen yiyecekleri tercih eder. Gluten içeren tahıllar yerine, glütensiz tahıllar (pirinç, quinoa, mısır) ve glütensiz unlar kullanılır.
5. Deniz Ürünleri Hariç Vegan Beslenme: Bu yaklaşımda, hayvansal kaynaklı proteinlerin yerine deniz ürünleri tüketilirken, et, süt ürünleri ve diğer hayvansal ürünler dışlanır.
Daha fazla tarif öğrenmek ve mutfak hakkında bilgiye sahip olmak için yazılarımızı inceleyebilirsiniz.